Elektrisch Rijden met Herwers

Elektrisch rijden wordt steeds populairder: begin januari 2020 werden er ongeveer 107.000 volledig elektrische auto’s geteld op de Nederlandse wegen. Rijden met elektrische aandrijving is de toekomst.

Herwers staat achter de ontwikkeling om schoner te gaan rijden en daarom geven wij u graag zo veel mogelijk informatie en advies. We zetten de mogelijkheden en voor- en nadelen voor u op een rij.
Én: we verzorgen ondersteuning bij de aanvraag voor een laadpaal en laadpas, als u de keuze voor een elektrische auto heeft gemaakt.

opladen bij Herwers

Voor- en nadelen
Elektrisch rijden staat volop in de belangstelling. Dat is logisch: het is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee! Eigenaren van een elektrische auto betalen minder belasting en stroom is goedkoper dan gas, diesel of benzine. Toch zijn er ook nadelen aan een elektrische auto.

Graag zetten wij enkele plus- en minpunten voor u op een rij.

+ Standaard brandstoffen raken op

Er rijden op onze wereld ongeveer 900 miljoen voertuigen rond. Binnen 10 jaar zullen dat er meer dan bijna een miljard zijn. Deze voertuigen lopen bijna allemaal op benzine, diesel of gas. De voorraad fossiele brandstoffen raakt daardoor snel uitgeput. Voor het vervoer van de toekomst zullen andere, alternatieve en duurzame energiebronnen moeten worden gevonden. Windparken en zonnepanelen bijvoorbeeld, die gebruikt kunnen worden om energie op te wekken voor elektrische auto’s.

+ Zelf stroom opwekken

Steeds meer Nederlanders voorzien de daken van hun huizen van zonnepanelen, om de energierekening te drukken. U kunt deze panelen echter ook gebruiken om uw elektrische auto bij te laden. Zo rijdt u pas echt voor (bijna) niks!

+ Voor een beter milieu

Doordat er steeds meer CO2 in de atmosfeer komt, verandert het klimaat: de aarde wordt warmer. Elektrisch rijden kan bijdragen aan een oplossing. Ook voor andere milieuproblemen bieden elektrische auto’s uitkomst. Elektrische voertuigen produceren geen stikstofoxiden en fijnstof. Dat is met name op drukke verkeerstrajecten en in de grote binnensteden een voordeel. Bovendien veroorzaken elektrische auto’s minder geluidshinder, met dank aan hun geruisloze motoren.

– Aanschaf van de auto

Elektrische auto’s zijn stevig aan de prijs. Het goedkoopste exemplaar kost bijna 20 mille; voor hetzelfde geld rijdt u een aanzienlijk grotere brandstofwagen. Elektrische auto’s zijn zo duur vanwege de hoge kosten van de batterij. Hoe lang die mee gaat, is maar de vraag. Wel worden de accu’s steeds beter, er zijn nu al voertuigen die ruim 400 km kunnen afleggen.

– Actieradiusvrees

De eerste generatie elektrische auto’s komen in de praktijk tussen de 130 en 175 kilometer ver.  De huidige modellen die leverbaar zijn bij Herwers komen aanzienlijk verder, tot wel 665 km volgens WLTP.  Uw rijgedrag is wel een van de belangrijkste factoren voor het bereik.  Is uw stroom op, dan bent u afhankelijk van een laadpaal: er bestaan geen jerrycans voor elektrische auto’s…

– Laden kost tijd

Wanneer een elektrische auto leeg is, zal u hem opnieuw moeten opladen. Dat is een tijdrovende bezigheid: u bent zomaar vier uur verder voor u de reis kunt vervolgen. Sommige elektrische auto’s beschikken over een snellader: binnen een half uur is de batterij dan weer voor 80 procent vol. Dergelijke laadpunten zijn momenteel nog schaars, maar dit aantal groeit hard. Deze snellaadpunten zien we vooral langs de snelwegen opkomen.

Oplaadpunten
Op  www.oplaadpalen.nl vindt u een actueel overzicht van alle Nederlandse laadpalen. U ziet de dichtstbijzijnde laadpaal bij u in de buurt, maar kunt ook op adres zoeken. Bovendien kunt u het type voertuig instellen waarvoor u een laadpunt zoekt. De website laat zien of een laadpaal in gebruik is. Verder wordt op de website uitgelegd hoe u deze informatie kunt gebruiken op uw smartphone of navigatiesysteem.