Geheel nieuwe Nissan JUKE: sportieve coupé crossover met innovatieve veiligheidsvoorzieningen

Geheel nieuwe Nissan JUKE: sportieve coupé crossover met innovatieve veiligheidsvoorzieningen

De geheel nieuwe Nissan JUKE is toonaangevend met zijn onnavolgbare combinatie van stijl, (rij)plezier en geavanceerde technologie. Niet eerder bood een Nissan zoveel connectiviteitsmogelijkheden.
De nieuwe JUKE gaat binnenkort in productie in Nissans fabriek in Sunderland (V.K.). De auto is leverbaar vanaf € 23.990,-.

De vooruitstrevende eerste generatie van de JUKE verscheen tien jaar geleden. Nissan heeft er inmiddels wereldwijd ruim een miljoen van verkocht. Met de JUKE creëerde Nissan een nieuw segment, dat van de compacte crossover. Veel fabrikanten volgden het voorbeeld van Nissan.

De nieuwe JUKE is voorzien van een gedownsizede, compacte en lichte turbo-benzinemotor die weliswaar zuinig is, maar ook uitstekende prestaties levert. Voor het eerst is de JUKE ook met een zeventraps automaat met dubbele koppeling (DCT) leverbaar, die zowel automatisch als met flippers achter het stuurwiel te bedienen is. De aandrijflijn en het nieuwe onderstel maken de JUKE een verfijnde en zeer plezierig rijdende auto, die niet alleen efficiënt is, maar ook exceptionele veiligheid biedt.

‘Met de JUKE gaat Nissan steeds zijn eigen weg. De auto is toonaangevend met zijn sterke karakter en wendbaarheid’, aldus Marco Fioravanti, Vice President Product Planning van Nissan Europe. ‘De nieuwe JUKE bouwt voort op het krachtige, atletische design dat de eerste generatie zo populair heeft gemaakt en vult dat aan met een unieke rijbeleving die te danken is aan ProPILOT en een uitgebreid gamma intelligente technologieën.’

Atletisch design

De Nissan JUKE is volwassen geworden, maar heeft zijn jeugdige karakter behouden met een modern in- en exterieur. Daarmee is de nieuwe JUKE opnieuw de maatstaf in het segment van de compacte crossover. Met zijn coupéachtige design, uitstraling van een crossover en afmetingen van een compacte hatchback biedt de nieuwe JUKE ‘het beste van alle werelden’ en is hij perfect geschikt voor gebruik in de stad én daarbuiten.

De JUKE heeft iconische designdetails als de kenmerkende ronde koplampen behouden, zodat de auto direct herkenbaar is. Om hem nog meer te laten opvallen en moderner te maken, zijn de lampen voorzien van een Y-vormige led-lichtsignatuur die Nissans kenmerkende V-Motion-grille aanvult.

De 19-inch lichtmetalen velgen geven de nieuwe JUKE een indrukwekkend en sportief aanzien. Het ogenschijnlijk zwevende dak en flanken met scherpe lijnen geven het uiterlijk van de JUKE een hoogwaardige uitstraling. Er zijn voor de JUKE elf carrosseriekleuren beschikbaar en drie kleuren voor het dak. Daarmee onderscheidt de JUKE zich met kleurencombinaties die elkaar aanvullen of juist contrasteren.

Ook het interieur van de JUKE is geheel nieuw ontworpen, met meer ruimte en moderne technologie. Achterin is de knieruimte gegroeid met 5,8 centimeter en de hoofdruimte met 1,1 centimeter. De bagageruimte is met 20 procent toegenomen tot 422 liter.

Het interieur is afgewerkt met hoogwaardige materialen die er fraai uitzien en meer comfort bieden, én met sfeerverlichting. De zachte stoffen op het dashboard, de portieren en de vloer zorgen voor een premium gevoel. Monoform-stoelen met een rugleuning uit één stuk ogen sportief, bieden veel comfort en zijn naar keuze bekleed met Alcantara® of leder. In bepaalde uitvoeringen kunnen de inzittenden met het Bose® Personal® Plus audiosysteem in de stoelen volop genieten van de muziek die uit acht speakers komt, inclusief twee Bose® UltraNearfield-speakers die zich in de voorste hoofdsteunen bevinden. Het systeem is te bedienen met het 8-inch display. Daarmee is ook eenvoudig toegang mogelijk tot de diensten van Nissan Connect.

Personaliseer de JUKE met N-Design

Wie zijn nieuwe JUKE een eigen stijl wil geven, kan kiezen voor de nieuwe uitvoering N-Design, die de bekende uitvoeringen Visia, Acenta, N-Connecta en Tekna aanvult. Indrukwekkende, gepolijste 19-inch lichtmetalen velgen accentueren de sportieve en dynamische looks van de JUKE.

Om ook het interieur te personaliseren kunnen kopers kiezen uit drie combinaties voor de afwerking van de zitplaatsen, het dashboard, de portierbekleding en de armsteunen. Het Life Style White-pakket voorziet in kunstleder in wit en zwart, het Chick Black-pakket bevat zwarte Alcantara® met leder en het Active Orange-pakket biedt lederen bekleding in oranje en zwart. Alle pakketten geven het interieur een hoogwaardige uitstraling. In totaal zijn er veertien interieur- en exterieurcombinaties mogelijk.

Uitdagende rijbeleving

De JUKE moet rijders van de voorgaande versie én nieuwe klanten verrassen. ‘We hebben de nieuwe JUKE vanaf een spreekwoordelijk leeg vel papier ontworpen met wendbaarheid als eerste prioriteit’, vertelt David Moss, Senior Vice President Research and Development van Nissan Europe. ‘De bestuurder voelt dat direct zodra hij het stuurwiel vastpakt.’

De 1,0-liter driecilinder benzinemotor in de JUKE is niet alleen zeer efficiënt, hij reageert ook alert op het gas. De compacte, lichte motor is voorzien van een turbo om het rijplezier en de prestaties te leveren die de verwachting van de berijder overtreffen. Het vermogen is 86 kW en het koppel 180 Nm (200 Nm in de ‘over torque’-modus). Een handmatig te bedienen 6-versnellingsbak is standaard, een nieuwe automaat met dubbele koppeling (DCT) en schakelpeddels is voor het eerst een optie.

Zowel de versie met DCT als de handmatig te bedienen versie heeft een Drive Mode. In deze modus kan de bestuurder soepel switchen tussen de drie rijmodi – Standard, Eco en Sport – om zo de instellingen van de auto aan te passen aan zijn voorkeur of de situatie op de weg.

Het verbruik is gedaald tot 4,9 l/100km (NEDC) in de versie met handgeschakelde transmissie en 4,8 l/100 km met DCT (NEDC). De gereduceerde CO2-emissie bedraagt 112 resp. 110 g/km (NEDC)*.

“De motor in de nieuwe JUKE zorgt voor de optimale balans van prestaties, verbruik en verfijning’, aldus Moss. “Hij levert indrukwekkend vermogen en koppel en bewijst dat downsizing niet ten koste gaat van rijplezier en lagere gebruikskosten.’

Geavanceerde technologie

Nissan biedt voor de JUKE geavanceerde assistentiesystemen en infotainmentopties die rijden veiliger, eenvoudiger en plezieriger maken. De veiligheidssystemen aan boord zijn onder meer Emergency Braking met voetgangers- en fietsersherkenning, Intelligent Speed Assist met Traffic Sign Recognition, Intelligent Lane Intervention, Rear Cross Traffic Alert en Blind Spot Intervention.

Met Blind Spot Intervention heeft de JUKE de primeur in dit segment. Het waarschuwt de bestuurder als een auto in de dode hoek schuilgaat en leidt de JUKE terug in zijn rijstrook om een aanrijding te voorkomen.

JUKE-bestuurders kunnen ook profiteren van Nissans geavanceerde ProPILOT-technologie. Dat verlicht de stress van lange ritten en druk verkeer doordat het de JUKE autonoom in zijn rijstrook houdt en een constante, veilige afstand tot de voorligger bewaart, zelfs in langzaam rijdend verkeer.

Om het uitzicht te verbeteren en de veiligheid verder te verhogen, heeft Nissan de A-stijlen van de JUKE smaller gemaakt. Desondanks gaat dat niet ten koste van de stevigheid doordat Nissan gebruikmaakt van ultrasterk staal op strategische plekken. Het zicht bij duisternis is verbeterd dankzij de standaard led-verlichting, waarvan de lichtbundel tien meter breder is en vijf meter verder reikt – de langste lichtbundel in het segment.

Ontspannen verbonden

Nissan weet dat kopers van een JUKE hoge verwachtingen koesteren als het gaat om connectiviteit. Daarom is er voor de nieuwe JUKE het meest geavanceerde infotainmentsysteem dat ooit in een Nissan beschikbaar was. Het systeem biedt moeiteloze integratie van smartphones, wifi in de auto en een app om de JUKE op afstand te controleren of te bedienen en is vanaf eind 2019 leverbaar. Met de NissanConnect Services-app hebben eigenaren van de Nissan JUKE controle over verschillende aspecten van hun auto. Ze kunnen bijvoorbeeld zien of hun JUKE op slot staat en zo niet, de portieren alsnog op afstand vergrendelen. Voor extra veiligheid kunnen ze de bandenspanning en het oliepeil controleren voordat ze de weg op gaan.

Met de nieuwste versie van het NissanConnect-infotainmentsysteem kunnen klanten smartphone-apps via Apple CarPlay® bedienen op de geïntegreerde 8-inch touchscreen. Uiteraard kunnen bestuurders ook TomTom Maps & Live Traffic gebruiken. De JUKE is compatible met Google Assistant, zodat bestuurders hun reisbestemming via gesproken commando’s vanaf hun smartphone kunnen versturen naar het navigatiesysteem in de JUKE.

De inzittenden kunnen in bepaalde uitvoeringen ook genieten van het innovatieve Bose® Personal® Plus-audiosysteem. Met acht speakers – inclusief de twee sets Bose® UltraNearfield-speakers in de hoofdsteunen van de voorstoelen – worden de inzittenden voorin ondergedompeld in muziek van de hoogste geluidskwaliteit.

De nieuwe JUKE staat vanaf eind november in de showroom.


Terug naar overzicht