Nissan Ariya: volledig elektrische coupé crossover voor een nieuw tijdperk

Nissan Ariya: volledig elektrische coupé crossover voor een nieuw tijdperk

Amsterdam, 15 juli 2017 – Vandaag heeft Nissan de volledig nieuwe, elektrische Nissan Ariya coupé crossover aan de wereld getoond. Daarmee start het merk een nieuw hoofdstuk voor elektrische Nissan-modellen. De Nissan Ariya beleefde zijn werelddebuut via een virtueel evenement, gehost vanuit het binnenkort te openen Nissan Pavilion in Yokohama.

De Nissan Ariya – de eerste volledig elektrische coupé crossover van het merk – biedt een krachtige acceleratie, een soepele en stille rijervaring en een interieur met een luxueuze haast lounge-achtige sfeer. De autonome rijfuncties maken rijden minder stressvol, de persoonlijke assistentie met stembediening en naadloze connectiviteit vergroten het zelfvertrouwen onderweg en creëren een prettige omgeving voor bestuurder en passagiers. Met een geschatte actieradius tot 500 kilometer (WLTP, onder voorbehoud van homologatie) is de Nissan Ariya de perfecte partner voor zowel dagelijks woon-werkverkeer als roadtrips.

De Nissan Ariya is grotendeels gebaseerd op de gelijknamige conceptcar die op de 2019 Tokyo Motor Show werd getoond. Met de IMx op de 2017 Tokyo Motor Show werd al naar de nieuwe Nissan gehint. Het is het eerste productiemodel dat de nieuwe, elektrische merkidentiteit van Nissan laat zien. De Nissan Ariya wijst de weg naar een nieuw tijdperk waarin elektrificatie, geoptimaliseerd platformgebruik en naadloze AI-voertuigtechnologie de standaard zijn.

De Nissan Ariya wordt gebouwd op een volledig nieuw EV-platform, dat is ontwikkeld door de Alliantie Renault-Nissan-Mitsubishi. De Ariya is de ultieme uitdrukking van Nissan Intelligent Mobility, de merkstrategie die de aantrekkingskracht van de auto’s versterkt en helpt om de ultieme ambitie waar te maken: een toekomst zonder emissie of dodelijke ongevallen in het autoverkeer.

De Nissan Ariya omvat de drie hoofdpijlers van Nissan Intelligent Mobility (Intelligent Power, Intelligent Drive en Intelligent Integration) en combineert geavanceerde elektrische aandrijftechnologie met een nieuw niveau van een naadloze connectiviteit tussen mens en machine. De Nissan Ariya biedt een volledig nieuwe rijbeleving.

Design: een volledig nieuwe uitstraling

Het exterieur

Het nieuw vormgegeven Nissan-merklogo is prominent in het midden van het aerodynamische schild geplaatst. Het is een stralende en scherpe vorm dankzij de 20 LED’s waaruit het logo bestaat. Het nieuwe merklogo staat voor de passie en toewijding die Nissan heeft voor innovatie, door conventionele oplossingen kritisch te benaderen. Door de ronde zon en de liggende balk van het eerdere logo te behouden, toont het nieuwe logo respect voor de historie, terwijl het tegelijkertijd een stap zet naar een toekomst met ruimte voor nieuwe mobiliteitsdiensten en elektrificatie.

Het onderste deel van het schild wordt omgeven door subtiele verlichting die samen met het logo ingeschakeld wordt zodra de Ariya klaar is voor gebruik. Smalle LED-koplampen, bestaande uit vier miniprojectoren van 20 millimeter, geven samen met dynamische richtingaanwijzers een nieuwe vorm aan Nissans V-motion-design.

Van de zijkant bekeken, lijkt de Ariya dankzij de lage, strakke daklijn continu door de lucht te snijden. Sportieve, vijfspaaks 19-inch aluminiumvelgen (20-inch ook leverbaar, afhankelijk van uitvoering) versterken de dynamische stijl en het sportieve karakter.

Een enkele, ononderbroken lijn strekt zich uit over de zijkant en verbindt zo voor- en achterzijde. Hij zorgt voor een lineaire beweging en architectonische verfijning met  spanning en drama vanuit iedere hoek.

De achterzijde van de Nissan Ariya is net zo opvallend en wordt gekenmerkt door een steile C-stijl die vloeiend opgaat in de achterzijde. Het eendelige lichtblad, dat de gecombineerde achterlichten omvat, is ontworpen om in geparkeerd toestand een ‘blackout-effect’ te geven. Als de Nissan Ariya in gebruik is, wordt hij consistent rood verlicht. De achterste wielkasten benadrukken samen met de hoge achterspoiler de krachtige EV-prestaties van de Nissan Ariya.

De Ariya is leverbaar in zes tweekleurencombinaties elk met een zwart dak. Verder zijn er vier opvallende combinaties met één kleur.

Het interieur

Geleid door de Japanse term ma – verwijzend naar ruimtelijke openingen – is het interieur van de Ariya efficiënt en comfortabel ontworpen. In plaats van een traditioneel auto-interieur lijkt het interieur van de Ariya meer op een strakke café-lounge in een ruimteschip. Dankzij de voordelen van het volledig nieuwe EV-platform biedt de Ariya een van de ruimste interieurs in zijn klasse.

De stille, elektrische aandrijflijn en het royale gebruik van geluidsabsorberende materialen zorgen voor een uitzonderlijk stil interieur. Zo kan iedereen ontspannen genieten in het stressvrije, lounge-interieur van de Nissan Ariya.

De inzittenden voorin worden getrakteerd op het minimalistische dashboard van de Nissan Ariya dat naadloos aansluit op de lijnen van het interieur en vloeiend overgaat in de portieren. Er zijn geen knoppen en schakelaars zoals die te vinden zijn in conventionele auto’s. Primaire functies van de klimaatcontrole zijn geïntegreerd in het centrale deel van het dashboard, in de vorm van “capacitieve haptische schakelaars”. Deze virtuele schakelaars bieden hetzelfde gevoel als mechanische schakelaars, doordat ze trillen als ze worden aangeraakt. Ze verschijnen alleen wanneer de auto is ingeschakeld. Een technologische en toch luxueuze touch.

Onder het midden van het dashboard zijn een centraal opbergvak en een uitvouwbaar blad geplaatst. Het innovatieve, uitschuifbare tafelontwerp vormt het interieur om tot een mobiele werkruimte.

Passagiers achterin hebben een overvloed aan hoofd- en beenruimte. Dankzij de vlakke vloer kunnen zij zelfs makkelijk de benen kruisen en ontspannen zitten. Accenten geven achterin een sterk gevoel van verfijning en comfort. De slanke voorstoelen zijn zo geplaatst dat ze de B-stijl afdekken, waardoor de inzittenden een panoramisch zicht naar buiten hebben. De Nissan Ariya is daarnaast voorzien van een zonnedak voor een nog sterker gevoel van openheid.

e-4ORCE: rijcomfort en handling zonder compromis

De vierwielaangedreven Nissan Ariya-uitvoeringen met twee elektromotoren zijn voorzien van Nissans meest geavanceerde vierwielaandrijvingstechnologie, e-4ORCE. De ‘e’ in e-4ORCE staat voor het volledig elektrische aandrijfsysteem. ‘4ORCE’ verwijst naar de fysieke kracht en energie van de auto en de ‘4’ verwijst bovendien naar de vierwielaandrijving. e-4ORCE is ontstaan vanuit Nissans rijke historie van memorabele terreinwagens en sportauto’s. Daarmee is het de spirituele opvolger van het ATTESA E-TS koppel-splitsysteem van de Nissan GT-R en het intelligente 4×4-systeem van de Nissan Patrol.

Door het vermogen en de remprestaties specifiek te beheersen verhoogt e-4ORCE het vertrouwen van de bestuurder. Op vrijwel iedere ondergrond herkent het de bedoelde rijrichting, zonder dat de rijstijl daarvoor aangepast hoeft te worden. Bij bochten op een besneeuwde ondergrond bijvoorbeeld zorgt de technologie ervoor dat de auto altijd de gewenste richting volgt door een zeer nauwkeurige motor- en remaansturing.

Behalve het optimaliseren van de koppelverdeling tussen voor en achter verdeelt het systeem ook de remkracht individueel over de vier wielen. Dat levert een bochtgedrag op waarbij de auto volledig de bedoelingen van de bestuurder volgt, met minimale stuurcorrecties.

Intelligent Power: geweldige EV-prestaties onder vele omstandigheden

De volledig elektrische aandrijflijn van de Nissan Ariya is een voorbeeld van naadloze integratie van geavanceerde EV-technologie. Het spannende potentieel van emissievrije mobiliteit wordt naar het volgende niveau gebracht door uitstekende vermogensafgifte, hoge laadvermogens en een grote actieradius te combineren.

Met vijf kernmodellen voor de Europese markt, waaronder twee- en vierwielaangedreven versies, beantwoordt de Nissan Ariya aan de behoeften van een grote groep klanten.

De Ariya 63 kWh met tweewielaandrijving is ideaal voor stedelijke forenzen die voor hun nieuwe EV zoeken naar kwaliteit en stijl. De Ariya 87 kWh met tweewielaandrijving vult de 63 kWh aan met een opgewaardeerde aandrijflijn en extra actieradius voor wie vaker langere ritten wil maken.

De Ariya e-4ORCE 63 kWh met vierwielaandrijving biedt een aantrekkelijke balans tussen prijs en prestaties in zijn segment. Met vrijwel geen enkel compromis voor de actieradius biedt dit model goede prestaties en nieuwe technologieën. Zo heeft hij twee elektromotoren en e-4ORCE technologie die zorgt voor een uitgebalanceerde en voorspelbare vermogensverdeling over de vier wielen. De Ariya e-4ORCE 87 kWh met vierwielaandrijving biedt een grotere actieradius in combinatie met pure kracht. Het topmodel Ariya e-4ORCE 87 kWh Performance profiteert van een hoger vermogen en is de beste combinatie van prestaties en technologie.

Zowel met twee- als vierwielaandrijving brengen de kracht en prestaties van de Ariya weer plezier in het dagelijkse woon-werkverkeer spoort hij aan om meer te ontdekken. Daarbij helpt ook het trekvermogen van tot 1.500 kg.

Intelligent Driving: een high-tech en stressvrije rijbeleving

De Nissan Ariya biedt dankzij de nieuwe Nissan-technologieën, zoals een verbeterde versie van ProPILOT, een hoge mate van comfort en vertrouwen. ProPILOT is een praktische assistentie die de bestuurder helpt om in het midden van de rijstrook te blijven, file te rijden op de snelweg en een afgestelde afstand te houden tot een voorganger.

ProPILOT met Navi-link biedt een verbeterde ervaring van het geprezen ProPILOT-systeem. Met het toevoegen van weggegevens en waarnemende technologie zorgt het systeem voor een nog vloeiendere rit op de snelweg. Door de koppeling met het navigatiesysteem en de kaartgegevens te gebruiken kan het handige bestuurdersassistentiesysteem de snelheid aanpassen aan naderende verkeerssituaties. Het remt de auto bijvoorbeeld alvast af voor een naderende scherpe bocht, zodat de rit voor alle inzittenden comfortabeler wordt.

Zodra de bestemming is bereikt, neemt ProPILOT Park de stress van het parkeren weg. Het herkent een vrije parkeerplaats en leidt de auto in het vak. In drie eenvoudige stappen wordt zowel vooruit, achteruit als fileparkeren een stressvrije ervaring (beschikbaar in geselecteerde markten).

Behalve volledig nieuwe, geavanceerde technologieën die de rit vloeiender en meer ontspannen maken, is de Nissan Ariya ook voorzien van bestuurdersassistentiesystemen waar honderdduizenden automobilisten ter wereld nu al van genieten. Met e-Pedal, voor het eerst geïntroduceerd op de Nissan LEAF, kan de bestuurder met alleen het snelheidspedaal wegrijden, accelereren en afremmen. Met e-Pedal begint de elektromotor al aan het afremproces zodra het pedaal wordt losgelaten. Op ondergronden met weinig grip ondersteunen de mechanische remmen de remwerking van de elektromotor, zodat op alle vier de wielen wordt afgeremd. De Nissan Ariya modellen met e-4ORCE wordt de regeneratieve kracht niet alleen overgebracht op de voorwielen, maar ook op de achterwielen. Dat zorgt voor nog soepeler en comfortabeler afremmen tot stilstand.

De Nissan Ariya is uitgerust met aanvullende innovatieve 360-graden veiligheidsuitrusting zoals het kenmerkende Nissan Safety Shield, dat Intelligent Around View Monitor, Intelligent Forward Collision Warning, Intelligent Emergency Braking en Rear Automatic Emergency Brake omvat.

De toekomst van de elektrische auto is nu

De Nissan Ariya coupé crossover markeert een nieuw tijdperk voor elektrische auto’s. Hij belooft een zeer krachtig en soepel rijgedrag dankzij het complete aanbod van Nissan Intelligent Mobility met de nieuwste assistentietechnologieën die ondersteunen bij en reageren op de bedoelingen van de bestuurder. Een design dat is geïnspireerd op Tijdloos Japans Futurisme geeft alle inzittenden en gastvrije, persoonlijke indruk die erop is gericht om verwachtingen te overtreffen.

Gupta: “De Ariya verhoogt het rijplezier, biedt zeer veel comfort en geeft vertrouwen. Het is meer dan alleen een auto, het is een geweldige elektrische crossover en hij is binnenkort verkrijgbaar.”

Meer details over de beschikbaarheid en prijzen van de Nissan Ariya in Europa zal in de komende maanden bekend worden gemaakt.

In Europa zullen vijf versies van de Nissan Ariya geleverd worden

Europese specificaties Ariya (2WD) Ariya (4WD – e-4ORCE)
  63 kWh 87 kWh 63 kWh 87 kWh 87 kWh Performance
Batterijcapaciteit

*Batterijcapaciteit geschat, onder voorbehoud van homologatie

65 kWh

(nominaal)

63 kWh (bruikbaar)

90 kWh

(nominaal)

87 kWh (bruikbaar)

65 kWh

(nominaal)

63 kWh (bruikbaar)

90 kWh

(nominaal)

87 kWh (bruikbaar)

90 kWh

(nominaal)

87 kWh (bruikbaar)

Vermogen 160 kW 178 kW 205 kW 225 kW 290 kW
Koppel 300 Nm 300 Nm 560 Nm 600 Nm 600 Nm
Acceleratie (0-100 km/h) 7,5 sec. 7,6 sec. 5,9 sec. 5,7 sec. 5,1 sec.
Topsnelheid 160 km/h 160 km/h 200 km/h 200 km/h 200 km/h
Geschatte actieradius

*Schatting op basis van WLTP

Tot 360 km Tot 500 km Tot 340 km Tot 460 km Tot 400 km
Lengte 4595 mm
Breedte 1850 mm
Hoogte 1660 mm
Gewicht

(afhankelijk van versie en uitrusting)

1.800 – 2.300 kilo
Wielbasis 2775 mm
Inhoud bagageruimte 2WD: LHD 468 L, RHD 466 L

4WD: LHD 415 L, RHD 408 L

Laadtype CCS (voor Europa)
Bandenmaat

(voor en achter)

235/55 R19

255/45 R20 (optioneel)

De hierboven genoemde specificaties gelden per juli 2020 en zijn onder voorbehoud van homologatie.

Modelnamen, functies en specificaties kunnen per markt verschillen.


Terug naar overzicht