Actuele ev-subsidieregeling

.

De overheid past de subsidieregeling momenteel toe bij de aankoop van een 100% elektrische auto. Op dit moment worden subsidieaanvragen doorgeschoven naar 2021. Let op: dat verandert nu.

Nog tot 30 oktober 2020 kunt u als particuliere klant een subsidieaanvraag indienen voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto. Deze aanvragen worden vanaf 4 januari 2021 in behandeling genomen, zolang de subsidiepot voor dat betreffende jaar dat toelaat. Vanaf 30 oktober 2020 worden nieuwe subsidieaanvragen door de overheid afgewezen. Het is vervolgens weer mogelijk om een aanvraag in te dienen vanaf 4 januari 2021 09:00 uur. 

Kom dus nu nog in actie!

Nog tot en met 29 oktober kunt u als particuliere klant nog een subsidieaanvraag indienen voor een nieuwe elektrische auto en daarmee aanspraak maken op het budget van 2021. 

Na 30 oktober

  • De aanvraag tot subsidieverlening wordt binnen 60 dagen na de datum van de ondertekende koop- of leaseovereenkomst ingediend. Dit geldt ook voor gebruikte auto’s.   
  • Subsidieaanvragen voor nieuwe auto’s na 29 oktober 2020 worden niet behandeld vanwege het budgetplafond. 
  • Na 4 januari 09:00 kunt u vervolgens weer een subsidieaanvraag indienen voor nieuwe auto’s. Zolang het  budget van 2021 toereikend is, wordt deze behandeld. U komt hier alleen voor in aanmerking als de koop- of leaseovereenkomst na 1 januari 2021 is afgesloten. 
  • Koopovereenkomsten en subsidieaanvragen dienen in hetzelfde kalenderjaar te vallen. Deze wijziging geldt ook voor gebruikte auto’s. 

Gebruikte auto’s 

De subsidiepot voor gebruikte auto’s is nog niet leeg. Van deze subsidieregeling kunt u dit jaar nog tot en met 31 december 12:00 gebruik maken. Tenzij de pot eerder leeg raakt, daarover zullen we u dan natuurlijk informeren. Vervolgens kunt u vanaf 4 januari 09:00 ook voor gebruikte auto’s weer een subsidieaanvraag indienen voor 2021 zolang de pot toereikend is.

We blijven u informeren over de actualiteiten rondom deze subsidieregeling. We raden u aan om rvo.nl/sepp te lezen voor de meest actuele informatie. 

Waarom geeft de overheid subsidie?

Met deze subsidie wordt een afspraak van het klimaatakkoord ingevuld. Doel is dat in 2030 100% van de nieuwverkopen van personenauto’s elektrisch is en dat er rond 2025 een volwaardige markt van gebruikte elektrische auto’s is voor particulieren. Momenteel houdt de hoge aanschafprijs van een elektrische auto veel particulieren tegen om elektrisch te rijden. De overheid hoopt met de subsidie deze drempel te verlagen. Uiteindelijk moet met de regeling de uitstoot van CO2 verminderen.

Hoe zit de regelgeving in elkaar?

Een particulier kan subsidie aanvragen op het moment dat deze een koop- of leasecontract in handen heeft. De auto dient op naam van de particulier te staan, maar hoeft nog niet geleverd te zijn. De aanvraag voor de subsidie moet binnen 60 dagen na ondertekening van overeenkomst binnen zijn en deze moet in hetzelfde kalenderjaar vallen als dat de koopovereenkomst is getekend. Een particulier kan gedurende de vijf jaar maar één keer voor de subsidieregeling in aanmerking komen.

Is er ook subsidie op private lease?

De subsidiebedragen voor het leasen van een elektrische auto komen overeen met de aanschaf van een elektrische auto. Wanneer een particulier een leasecontract afsluit voor een volledig elektrische auto, ontvangt hij of zij de subsidie maandelijks. Oftewel: de subsidie wordt verdeeld over 48 maanden en gestort op het door de particulier opgegeven rekeningnummer.  

Meer informatie?

Vul dan onderstaand formulier in!

Registreer interesse