Parkeerschaamte: doorrijden, toch doen of Park Assist

Ongeveer een kwart van de Nederlanders schaamt zich voor zijn of haar parkeerkunsten. Deze bestuurders hebben moeite met parkeren en vooral met wat anderen daarvan vinden. We vermijden soms zelfs uitdagende parkeerplekken. De oplossing? Lees deze tips!

Waarom schamen?

We schamen ons tegenover onze bijrijder of we vinden de parkeerplek er ietwat lastig uitzien. We – met ‘we’ bedoel ik in deze de personen die parkeren lastig vinden – rijden vaak naar een veel verderop gelegen parkeerplek en nemen meestal niet eens de moeite meer om het te proberen. Dat is natuurlijk helemaal niet erg. Ik som op wat je hieraan kunt doen.

Fileparkeren  

Eerlijk is eerlijk: fileparkeren is zeker niet iedereen zijn favoriet. Ook niet die van mij. Als de plek groot genoeg is jaag ik de auto er vaak vooruit in. Als je dat rustig doet via de stoep gaat dat prima! Maar, bij kleine ‘fileplekken’ en met lage bumpers gaat dit natuurlijk niet werken. Heb je een bijrijder naast je? Laat diegene dan gewoon helpen! Hij of zij zit tenslotte dichterbij. Ik ervaar dit ook als prettig. Overigens ligt het er wel aan wie je naast je hebt zitten 😉 

Help! Een grotere auto

Onlangs heb ik mijn A-segment-auto ingeruild voor een B-segment. Een B-segment is toch echt wel in alle opzichten groter en breder. Toen ik voor het eerst een parkeerplaats opreed van een druk winkelcentrum zag ik één klein plekje. Heel even schoot de gedachte door me heen om de auto ergens anders te parkeren. Er ontstond meteen kortsluiting in mijn hoofd. Ik dacht: nee. Als je het niet gelijk doet, ga je het nooit doen. En zodoende parkeerde ik mijn auto op het plekje. Het enige verschil met mijn vorige auto is dat ik nu een keertje moest steken. En of dat uitmaakt? Welnee.

Doen

De beste oplossing voor parkeerschaamte is: gewoon doen! En dan heb ik het niet per se over fileparkeren, maar over alle soorten parkeren. Dan soms maar even steken of drie keer opnieuw beginnen met fileparkeren, wat maakt het uit? Je hebt niet voor niets je rijbewijs gehaald, je kunt het heus wel. Vertrouw op jezelf (en je parkeersensoren als je die hebt). Mocht het je toch te veel stress opleveren of heb je er gewoon geen zin in, kies dan toch maar voor het plekje verderop. Een stukje extra lopen kan nooit kwaad. Doe vooral wat je zelf prettig vindt! Dat sommigen binnen drie tellen strak fileparkeren zegt niet dat dit de standaard is of moet zijn.

Plan B: Park Assist

Plan B, C of Z: we hebben altijd nog de moderne technieken van tegenwoordig die ons bij dit soort taferelen goed tot dienst kunnen zijn. Ik heb het over Park Assist! Park Assist is in meerdere auto’s beschikbaar als optie. Terwijl je langs wat auto’s rijdt op zoek naar een parkeerplek, scant de auto alvast naar beschikbare ruimte. Wanneer je na het stilzetten van de auto de Park Assist knop indrukt, parkeert de auto uit zichzelf. Fijn toch?!

Dit zijn voorbeelden van auto’s die Park Assist hebben of deze mogelijk hebben als optie:

De Renault CAPTUR is beschikbaar met Easy Park Assist.

Nissan Qashqai

De Nissan Qashqai is beschikbaar met Advanced Park Assist.

Met Smart Parking Assist van de Hyundai NEXO kun je zelfs uitstappen en de auto met een afstandsbediening laten inparkeren. Vanuit de auto zelf kan dit uiteraard ook.


Terug naar overzicht