Nissan LEAF rijdt ruim 370 km volledig zelfstandig door Engeland

Nissan LEAF rijdt ruim 370 km volledig zelfstandig door Engeland

Onder leiding van Nissan Europe is een Brits onderzoeksproject voor de ontwikkeling van autonome rijtechnologie succesvol afgerond. Na dertig maanden ontwikkelingswerk reed een aangepaste Nissan LEAF tijdens de ‘Grand Drive’ een afstand van 370 kilometer volledig zelfstandig door Engeland.

Het HumanDrive-project is gezamenlijk gefinancierd door een consortium van negen bedrijven en de Britse overheid, via het Centre for Connected and Autonomous Vehicles (CCAV) en Innovate UK. In totaal is 13,5 miljoen Britse pond in het project geïnvesteerd.

Het project richtte zich op twee onderdelen: een autonome rit van 370 kilometer (230 mijl) over Britse wegen (Grand Drive) en een proef op een testbaan om te onderzoeken hoe autonome rijtechnologie ‘menselijker’ kan functioneren met behulp van machine-learning.

Onder de testauto’s waren enkele Nissan LEAFs met GPS, radar, LIDAR en cameratechnologie die de omgeving interpreteren. Op basis daarvan nam het systeem beslissingen over de manier waarop het de route volgt en hoe het obstakels en moeilijke situaties afhandelt.

Grand Drive in detail

De 370 kilometer lange Grand Drive van Cranfield naar de Nissan-fabriek in Sunderland was het hoogtepunt van dertig maanden ontwikkelingswerk onder leiding van Nissan Europe.

Een van de belangrijkste aspecten van het project was om een geavanceerd, autonoom besturingssysteem voor auto’s te ontwikkelen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat toekomstige, autonoom rijdende auto’s een comfortabel en vertrouwd rijgedrag bieden voor de inzittenden.

Tijdens de autonome rit van ruim 370 kilometer werden lessen in de praktijk gebracht in uiteenlopende scenario’s. Zo is er gereden op buitenwegen met weinig of geen belijning, kruispunten, complexe rotondes en snelwegen. De autonome technologie zorgde er onderweg voor dat wisselingen van rijstrook en rijbaan, in- en uitvoegen en starten en stoppen in druk verkeer veilig konden worden uitgevoerd.

 HumanDrive ging verder dan de ontwikkeling van technologie voor autonoom rijden. Het onderzoek richtte zich ook op de verdere ontwikkeling van cyber security-voorzieningen in autonome auto’s. Daarvoor zijn test- en veiligheidsprocedures ontwikkeld en is onderzocht wat de implicaties kunnen zijn van autonome auto’s op het verkeer in het algemeen.

HumanDrive en Nissan

Voorlopig blijft HumanDrive een Brits onderzoeksproject, maar de opgedane kennis is ook nuttig voor toekomstige nieuwe systemen voor autonoom rijden. Inmiddels zijn de Nissan JUKE, LEAF, Qashqai en X-Trail leverbaar met ProPILOT. Deze technologie ondersteunt de bestuurder bij het accelereren, besturen en remmen van de auto. Het is te gebruiken in een enkele baan op de snelweg en vooral geschikt voor gebruik in langzaam rijdend verkeer en tijdens cruisen op snelwegen.

Doordat ProPILOT bestuurders ontlast van sommige vervelende elementen van het autorijden, helpt het systeem vermoeidheid en stress te voorkomen zodat de bestuurder de auto beter onder controle kan houden, meer zelfvertrouwen heeft en de verkeersveiligheid toeneemt.


Terug naar overzicht