Waterstof Hyundai

Rijden op waterstof

Een waterstofauto is een elektrische auto die zijn eigen energie opwekt uit zuurstof en waterstof. De elektromotor wordt aangedreven door waterstof. Een brandstofcel zet waterstof om in elektrische energie. Een waterstofauto is 100% emissievrij: de enige uitstoot is water! Hoe werkt waterstof in een auto en is het gevaarlijk?

Herwers Hyundai Nexo

Waterstof is een energiedrager, geen energiebron. De energie moet eerst worden opgewekt, bijvoorbeeld met behulp van zonne- of windenergie. De brandstofcel zet waterstof en zuurstof om in elektriciteit die wordt afgegeven aan het batterijpakket en de elektromotor – er komt alleen water vrij als emissie. Opladen is niet nodig, waterstof tanken wel. 

Waterstof

Hoe en waar tank je waterstof

Het tanken van waterstof kan op steeds meer locaties in Nederland. Het dichtst bij ons in Oost-Nederland is het waterstoftankstation in Arnhem en vanaf 2022 zal het nieuwe waterstoftankstation in Doetinchem geopend worden.

Er worden steeds meer initiatieven uitgerold om de waterstoftankstationinfrastructuur verder te ontwikkelen. Zo komen er steeds meer locaties bij waar u binnenkort waterstof kunt tanken. Er gaat ongeveer 5 tot 6 kilo waterstof in een tank. Het tanken van de waterstofauto gaat na de aansluiting vanzelf. 

Is waterstof gevaarlijk?

Waterstof vormt geen gevaar bij inademing en is niet gevaarlijker dan andere brandstoffen. Op de waterstoftankstations gelden dezelfde regels als het tanken van bijvoorbeeld benzine of LPG, want het is net als deze brandstoffen licht ontvlambaar. Ook worden bij waterstoftankstations in werkplaatsen veiligheidsmaatregelen getroffen wat betreft de behandeling van deze brandstof en deze auto’s. Denk daarbij aan het gebruik van de juiste materialen en het volautomatisch tanken van de tankinstallatie. Deze installatie controleert de aansluiting en als dit niet goed is gaat het tanken niet van start. 

Rijden op waterstof - nexo

De belangrijkste voordelen

  • Grote actieradius 
  • Geen schadelijke uitstoot – Enkel waterdamp
  • Zeer gunstig in de bijtelling
  • Waterstof raakt nooit op 
  • Tanken in 4 minuten 
  • Zo goed als stil - Elektromotoren zijn stillen dan verbrandingsmotoren
  • Minder fijnstofvervuiling – Hyundai NEXO zuivert zelfs de lucht

Waterstofauto's

Image
Herwers Hyundai NEXO

NEXO

Rijklaar vanaf
€69.995
Private lease p.m. vanaf
€1.238
Operational Lease p.m. vanaf
€1083

Bekijk ons webinar over waterstof

Herwers webinar waterstof